HTML

Ramen tészták

Hiánypotló blog az itthon és külföldön elérhető ramen vagy ahhoz hasonló ételekről. Néha kicsit junkfood beütéssel. Az instant jegyében.

Friss topikok

Ramentészta. Nem szakértő szinten.

2013.10.19. 14:22 RaMen

A ramen tészta országa

Címkék: konyha japán étkezés

Érintőlegesen már foglalkoztam Japánnal, de van itt pár érdekesség amit jó tudni, hiszen amikor pizzát eszünk akkor is egy kicsit Olaszországot akarjuk érezni, a ramen tésztánál sincs ez másként.

Japán alkotmányos monarchia. Területe 377ezer km². Lakosságának száma 127millió (ebből Tokió 8.4M). Jelenlegi alkotmányuk 1947 óta érvényes, ennek II. fejezetének 9. cikkelye az úgynevezett békeparagrafus, amely megtiltja, hogy az állam háborút viseljen:

„Egy igazságosságon és renden alapuló nemzetközi békére komolyan törekedvén a japán nép mindörökre lemond a háborúról, mint a nemzet szuverén jogáról, és az erő használatáról és az azzal való fenyegetésről, mint eszközökről a nemzetközi viták intézésében. Annak érdekében, hogy e célt megvalósítsa, soha nem fog fenntartani földi, tengeri vagy légi erőket, sem más háborús potenciált. Az államnak nincs joga hadviselésre.”
 

A várható élettartam Japánban az egyik legmagasabb a világon: a férfiaknál 80,8, a nőknél 87,7 év! A japánok cca. 24%-a 65 évnél idősebb. A japán nők átlagosan 29 évesen szülik első gyermeküket és utána legtöbbször már nem is mennek vissza dolgozni.

japanx.jpg

Étkezésük alapja rízs ami minden étkezésnél főfogás. Köretként okazu-nak (おかず) nevezik, továbbá meghatározó a halak és a tészta. Utóbbinak 3-6 fő típusa van: udon, ami búzalisztből készül, ramen: ez a vékony, spagettiszerű tészta és a soba, ami hajdinalisztből, vagy más gabonából készül, ebből a yakisoba legtöbbször megpirítva, a somen ami a vékonymetélt és a hijamugi ami árpa vagy búzatészta.
A soba-t sokszor kihűtve, norival (pirított tengeri moszat) megszórva wasabival ízesített dashiból (hal alaplé) és szójaszószból készült szószba mártogatva eszik.

A ramen evéshez hozzátartozik, hogy a férfiaknak szürcsölve illik enni, ha valaki nem szürcsöl az azt jelenti, hogy nem ízlik neki...

A japán rízs is megérne egy külön posztot. Aki kóstolta már azt mondja semmi köze a mi rizsünkhöz.

A japán tv műsorok közel fele főzőműsor.

adatok forrása: wiki, cia factbook, bme

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ramen.blog.hu/api/trackback/id/tr985586422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása